Ако България има целенасочена и трайна политика да разбере Зелената сделка като възможност, а не като проблем, може да е една от държавите, които да извлече изключително много от нея. Това каза евродепутатът Радан Кънев по време на обучение за млади журналисти в партньорство с Европейския парламент, организирано от БТА.

„България е почти единствената по-голяма държава в Европа, която няма собствена автомобилна промишленост. Ние не произвеждаме коли с двигатели с вътрешно горене и няма никаква перспектива да произвеждаме. Съответно преминаването към нови решения в мобилността може да представлява много голям интерес за България. Имаме много сериозна национална традиция в производството на най-различни видове батерии, в тяхното рециклиране, както и в производството на електродвигатели. Това е един от браншовете на машиностроенето, които не умряха в България и имат много голям потенциал тепърва да се развиват. Естетствено това изисква освен да се инвестира част от прочутите европейски пари от Зелената сделка, така и да се включат мащабни международни инвеститори. Тази перспектива е много реалистична ако се работи за нея“, смята евродепутатът.

Радан Кънев подчерта, че България има и задоволителна стоманена промишленост. По думите му тя е една от нишите, по които ако иска, страната ни може да стане бутикова.

„Имаме и химическа промишленост, пред която съществуват много възможности за включване в целия този процес. Това което очевидно нямаме е политическа стабилност, доверие в правосъдната система и стратегически капацитет на управлението, защото за да привлечеш сериозни инвеститори е необходима правна и политическа сигурност“, категоричен е той.

На въпрос къде е България в контекста на енергийната ефективност, Кънев заяви, че страната ни няма ясна стратегия както за нея, така и за реновирането на сградите.

„Мисля, че хората в България разбраха, че има смисъл от реновиране на сградите, но имат своите възражения към качеството на изработката. Няма никакво съмнение, че това се отразява автоматично на сметките за отопление през зимата. Сътветно желанието за влизане в тези програми е много увеличено. Това, което трябва да занем на политиеско ниво е, че няма шанс всички сгрди в България да бъдат реновирани с публични пари. Това е невъзможно“, подчерта евродепутатът.

Радан Кънев коментира още една актулна тема, а именно затварянето на въглищните централи у нас и притеснението на хората, че ще останат безработни:

„В момента, в който трансформацията на всеки въглищен регион в Европа започне, това носи след себе си огромен риск и разговорът с хората трябва да бъде откровен. Да се твърди, че няма проблем, защото има фонд за справедлив преход и 1 млрд. евро не е сериозен. Българският подход към въглищните региони е уникален в европейски мащаб – няма друга държава, в която от момента на влизане в ЕС политическата власт упорито да отказва да приеме, че такъв въпорс съществува“, иронизира Кънев.

По думите на евродепутата, влизайки в ЕС България влиза и в директивата за трговията с емисии:

„Много хора я приписват на Зелената сделка, която е от 2019 г.. Истината е, че тази директива е в пълна сила още през лятото на 2005 г.. Тоест постепенното спиране на въглищната енергетика чрез икономически механизми е заложено преди нашето влизане в ЕС“, категоричен е Радан Кънев.

 

Статия, публикувана въф focus-news.net