Европа да излезе от състоянието на стратегическа безпомощност, в която се намира и в което представителите на руската пета колона се опитват да я поддържат. Това заяви европейският депутат и кандидат за нов мандат от ППДБ Радан Кънев при участието си в предаването “Референдум на БНТ“.

Премиерите на Гърция и на Полша – Мицотакис и Туск, изключително силни национални лидери, предложиха общ европейски противовъздушен щит. Румъния много отдавна защитава тази позиция. А в момента това, което кънти много мощно, е мълчанието на България по този въпрос. А ние имаме пълния интерес категорично да подкрепим тази инициатива. И ето ви реалните политически измерения на това, какво означава обща европейска отбрана.

Когато лудият човек в Кремъл, който днес казва “дребните европейски държави да му мислят, защото са гъсто населени”, започне отново с този рекет, да има един много ясен, общоевропейски отговор, на свободните страни от континента.

Обща политика за отбранителната индустрия е много изгодно за България и нашата отбранителна индустрия. Тя е една от най-силните като процент от БВП в Европа и това ще ѝ даде шанс, както за реализацията на продукцията ѝ на големия европейски пазар, така и за инвестиции за нейното развитие и модернизация.

“Като говорим за Зелената сделка трябва да знаем за какво говорим. Болезненото ми усещане от тази кампания, че много кандидати за евродепутати, не могат да назоват дори един закон от тридесетте, които бяха приети в рамките на последния мандат на европейските институции”, заяви евродепутатът, който е сред водещите законодатели по темата в ЕП.

Без съмнение ревизия в няколко елемента от това законодателство е необходима. Голямата въпросителна в момента е дали Европейската комисия ще предложи такива промени, защото евродепутатите нямат право на такава инициатива. Така че моментът на сформиране на ЕК и залагането на нейните приоритети е ключов.

“На второ място голямата тема е индустрията. Защото от 30 закона по зелената сделка, противно на внушенията, които се правят от някои кандидати, само един се отнася до земеделието, но останалите засягат индустрията. Над 900 водещи европейски предприятия, голяма част със свои представители и работници в България, заявиха, че е нужно Зелената сделка не да бъде отменена, а да бъде надградена с индустриална сделка за Европа. Индустриалната сделка започна с моя доклад по директивата за индустриалните емисии. Първият закон по Зелената сделка всеобщо приет от европейските и, подчертавам, българските обединени индустрии.” Подчерта Радан Кънев, обяснявайки какво представлява законодателния процес в ЕС.

Радан Кънев отново повтори убеждението си, че няма повод, заради който България да е безгласна буква в европейските институции. И в Европейския парламент, и в Съвета тежестта на гласа на държавата ни зависи от активността на нашите представители.

Българската делегация в Европейския парламент има много добър опит по това да работи заедно по всякакви, не по един или два, а по десетки общи национални въпроси. “Сигурен съм, че ние ще продължим по този начин. Големият въпрос за мен дали това ще е възможно с партии като Възраждане. Защото от тях зависи дали ще защитават българските национални интереси или, както Алтернатива за Германия, руските.”

България може да бъде силна в Обединена Европа. А колкото по Обединена Европа, толкова по-силна България. А силата ни идва от компетентността, от познаването на проблемите, работата и активността на представителите ни в Европейските институции. В бюлетината – номер 14, преференция 105

 

Радан Кънев - Кандидат за евродепутат в предаването на БНТ "Референдум"