Подкрепих призива до големите технологични компании – Twitter, Google, Meta, да преприемат сериозни мерки за прекратяване на дезинформацията и военната пропаганда на Путин.

Писмото е написано по инициатива на Глобалния Проект Срещу Омразата и Екстремизма (САЩ) и Асоциация „НИКОГА ОТНОВО“ (Полша) и е подкрепено от група членове на Европейския парламент.

Писмото:

Twitter
Parag Agrawal, CEO
1355 Market St #900, San Francisco, CA 94103, USA

Google
Sundar Pichai, CEO
1600 Amphitheatre Parkway Mountain View,
CA 94043, USA

Meta
Mark Elliot Zuckerberg, CEO
1 Hacker Way, Menlo Park,
CA 94025, USA

Уважаеми,

Докато светът наблюдава с ужас бруталната и смъртоносна инвазия на Путин в Украйна, компаниите, които представлявате, трябва да решат на коя страна на историята са. Може да изпълните своята отговорност като глобални корпорации, на които милиарди хора разчитат, и да предотвратите още смърт и разрушение в тази нелегална война, вече довела до хиляди жертви, милиони бежанци и разрушени градове.

Изборът не би трябвало да е труден. Големите технологични компании вече премахнаха част от руските пропагандни канали като RT и Sputnik News. Въпреки това, ключови политически лица, все още необезпокоявано използват платформите ви, за да сеят омраза и дезинформация, подхранвайки тази война. Пример за това е Александър Дугин, идеологът на „националболшевизма“, един от ключовите пропагандисти на руската агресия, популярен сред неофашистките групи по целия свят. В допълнение, опасни фашистки групировки и групи с привърженици на идеята за превъзходството на бялата раса биват вдъхновени точно от тази пропаганда.

Военните пропагандни канали на Путин все още присъстват солидно в социалните мрежи. Очевидни са примерите с прокремълските профили в Туитър и много други. Тази дезинформация вреди и подрива демокрациите. Тези канали и профили трябва да бъдат незабавно премахнати.

Подходът „на парче“ е неприемлив. Всеки канал или профил, бълващ провоенна пропаганда и дезинформация трябва да бъде свален от платформите ви, особено тези, които имат солиден политически „гръб“, които иначе биха използвали наличните вратички, за да избегнат това.

Стъпките на големите технологични компании, предприети в началото на руската инвазия, не са достатъчни. Видяхме как възникна дискриминация, омраза, насилие и дори геноцид докато големите технологични компании губят време. Този път вашите компании трябва да се активизират и да направят правилното нещо, да вземат поука от гражданите на Украйна и всички, които ги подкрепят, включително руското движение за мир, и постави човечеството преди печалбата и властта.

Писмото е написано по инициатива на Глобалния Проект Срещу Омразата и Екстремизма (САЩ) и Асоциация „НИКОГА ОТНОВО“ (Полша) и е подкрепено от следните членове на Европейския парламент:

Radosław Sikorski

Radan Kanev

Bogusław Liberadzki

Nicolae Ștefănuță

Miriam Lexmann

Ljudmila Novak

Adam Jarubas

Sandra Kalniete

Ivan Štefanec

Vlad Gheorghe

Aušra Maldeikienė

Jarosław Kalinowski

Elżbieta Łukacijewska

Rasa Juknevičienė

Eugen Tomac

Ewa Kopacz

Sylwia Spurek

Krzysztof Hetman

Andrey Kovatchev

Andrzej Halicki

Petras Auštrevičius

Liudas Mazylis

Nathalie Loiseau

Vladimír Bilčík