Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региона у нас не могат да бъдат изтеглени от Брюксел при никакви условия, след като на два пъти беше отлагано тяхното депозиране в ЕС, заяви на среща дискусия в Стара Загора евродепутатът от ЕНП Радан Кънев. „Бяха подадени след два пъти изпуснат срок заради политическата криза в България, но кабинетът „Денков“ получи възможност. Предстоят преговори с ЕК“, подчерта той.

Кънев припомни, че плановете не залагат трансформация на съществуващите мощности, не са насочени към бизнеса – частен или държавен, който управлява въглищните централи. Документите акцентират върху териториалното развитие, общината, областта, хората, които евентуално ще бъдат съкратени с намаляване на интензитета на производството или с неговото прекратяване.

Радан Кънев определи като „справедлив, логичен и обоснован“ протеста на миньори и енергетици, защото в годините назад те са били системно лъгани. „Ако оставим тецовете и мините в Маришкия басейн да работят административно необезпокоявани – доколкото отговарят на исканията на пазара – това означава, че те вече трябваше да са затворили, но ние не искаме те да са затворени. Смисълът на Механизма за справедлив преход, Фонда за справедлив преход и Териториалните планове е тези мощности да не затварят, когато националната енергетика има макар и намаляваща нужда от тях, за да поддържат базовия товар и балансират мрежата. Да не затварят, когато няма готовност работната сила в тях да бъде адекватно и справедливо ангажирана или обезщетена. Тук не става дума за помощи, а за качествени, дългосрочни, перспективни работни места“, коментира още той.

 

Днес Комисията по околна среда на ЕП  се очаква да гласува нови стандарти за намаляване на емисиите на CО2 от нови тежкотоварни превозни средства (автобуси и камиони), чиято цел е да се допринесе за преминаването към мобилност с нулеви емисии в контекста на амбициите на ЕС в областта на климата до 2030 г. и постигането на неутралност в ЕС по отношение на климата до 2050 г. Като член на тази комисия Радан Кънев коментира, че това е „изключително проблематичен проектозакон на ЕК“, като „става дума за едни прекалено строги изисквания, за една рискова политика“.

 

 Цялото интервю за БНР