Акцията на прокуратурата в президентството показа дълбоката криза на правовата държава в България, унищожителна за престижа на институциите. Впечатлението беше за „мутренско нахлуване“, което сме виждали между охранителни фирми през 90-те години.

„Прокуратурата извърши нещо недопустимо, защото администрацията на президента, сградата, в която той развива дейността си като символ на единството на нацията – добър или лош, не може да бъде по този начин атакувана от някакви на всичкото отгоре новосъздадени псевдоструктури като т.нар. служба защита към главния прокурор“.

Още вчера с подкрепата на Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент Радан Кънев стартира подписка за иницииране на дебат за разследване на кризата в правовата държава в България. Групата, която обединява 128 евродепутати от всички парламентарни групи от страните членки, има правомощия да предизвика дебат. Очаква се да бъде даден ход на септемврийската или октомврийската пленарна сесия. Една от основните функции на европейските институции е да дават защита и подкрепа на гражданите на всяка отделна държава, дори когато техните национални институции не я осигуряват, а българският случай е точно такъв..

Радан Кънев изрази надежда, че България ще получи дългоочакваната покана за т.нар. чакалня на Еврозоната, защото по думите му: „В българското общество и българската политика има консенсус. Ние сме изтърпели много лишения в името на тази финансова стабилност, която имаме. Българските граждани с преживените лишения го заслужават“.