Интервю с Лора Търколева по програма “Хоризонт“ на Българското национално радио. 

– Написахте преди няколко дни, че се захващате със задачата да поставите актуалния въпрос за безпрецедентното нахлуване на Спец прокуратурата в сградата на администрацията на Президента, както и въпросите за чистката в БНТ и Нова Телевизия и нарушаване на презумпцията за невиновност и ‚медийното правосъдие‘ на европейско ниво. Антикорупционната група в Европейския парламент се събра за подобно обсъждане. Г-н Кънев, нека с прости думи да обясним какво Вие, като евродепутат, направихте, ще направите, какво е в правомощията Ви, ако искаме Европа да погледне на нас и на случващото се в последните месеци и най-вече в последните дни?

– На първо място, повдигнах описаните от вас въпроси, които общо казано са проблемът със законността и с върховенството на закона в България, много активно пред Антикорупционната група на ЕП. Бях изслушан, и то почти незабавно ми беше дадена тази възможност. Получих една много сериозна подкрепа в рамките на Антикорупционната група. Следващите стъпки – отправяне на въпрос до Европейската комисия, един или повече. Ще търсим и възможност това да е под формата на устен въпрос към Президента на Комисията. Което означава и дебат в пленарна зала за кризата с върховенството на закона в България. Събираме необходимия брой подписи от евродепутати, вярвам че ще ги съберем, и ще поставим въпроса пред ръководството на ЕП, който трябва да включи такъв дебат в дневния ред.

– Колко подписа ви трябват и в какви срокове се случва това? Кога може да очакваме този разговор?

– Реалистично, или септемврийската или октомврийската сесия на ЕП. Последната редовна сесия на парламента преди лятото приключи в петък. Възможно е да има една извънредна за Плана за възстановяване, но тя ще е единствено с тази точка в дневния ред. Необходимият минимален брой подписи е 36. Аз вярвам, че ще съберем значително повече. И оттук нататък – големият въпрос, който интересува българските граждани – доколко има правомощия ЕП да промени нещо в България? Правомощията са в тази посока – да се повдигне въпроса, да се повдигне темата, да се проведе разговор, да се алармира, за това че правата на европейски граждани, граждани на Българската Република, са нарушени, че ние не живеем в условията, които договорите на Европейския съюз гарантират на всеки европеец. Европейската комисия има значително повече правомощия, но всичко това трябва да разглеждаме и в контекста на Общия европейски механизъм за върховенство на закона, който в момента се подготвя и който ще дава възможност за сериозни санкции при такива нарушения.

– Ще се случи ли действително или ще станем свидетели на поредната загриженост? Обикновено до сега европейските институции изказваха своята загриженост в казуси като Полша и Унгария, например.

– Изключително голяма е в момента чувствителността в цяла Европа към феномените на погазването на законността и на корупцията. Изключително голяма е, защото предстои Европейската комисия да вземе огромен външен заем и по този начин, чрез държавите-членки, да финансира възстановяването от икономическата криза. Това е процес, който върви успоредно в мащабни инвестиции за икономическа трансформация, т.нар. „Зелена сделка“. Всичко това са пари на данъкоплатците. А когато говорим за заем, това са пари на следващите поколения данъкоплатци. Днес хората в Европа са много по-чувствителни дали тези пари ще бъдат откраднати или ще бъдат инвестирани по предназначение. Много по-чувствителни от вчера или онзи ден. Моментът е такъв, че действително може да се стигне до пробив, до реална ангажираност, а не само както казахте – „загриженост“. Виждате, че само за тези броени дни от момента, в който поставих тези въпроси пред колегите от Антикорупционната група, българското общество изключително много се изостри. Чувствителността на нашите съграждани стана много по-висока. И това не е случайно. Ние се намираме в изключително тревожен момент. Ние се намираме в разгара на здравна криза, която правителството напълно изпусна и това го виждаме всички. Не знаем какво ще е развитието в близките дни, половината европейски държави затварят границите си за българи. А туризмът ни, отново заради тези проблеми, е в критично състояние. Цялата ни икономика е пред много дълбока криза. В тази ситуация ние виждаме едно управление, което се е поставило в пряка услуга на ДПС и Ахмед Доган, в пряка корупционна зависимост и единственото, което се мисли, е как парите от европейските програми да бъдат откраднати. Няма обществен дебат за национален план за възстановяване, няма обществен дебат за Зелената сделка, няма нормален обществен дебат и за здравната криза. В тази критична ситуация имаме едно безпомощно правителство. Извън всичко друго, нека си дадем сметка – изключително важно за икономиката ни, за доходите на всеки един българин, за националната ни сигурност е час по-скоро това правителство да си ходи.

– Но то каза, че няма да си ходи.

– То може да казва много неща. Аз съм чувал много хора как няма да си ходят. Виденов съм чувал, че няма да си ходи и Борисов, и Орешарски. Но всички са си тръгнали.

– Т.е. протестът има потенциал да свали кабинета?

– Това е сигурно, но не е достатъчно. Трябва да сме наясно, че оставката на правителството е първата задължителна стъпка, а от там нататък, да не се повтори за пореден път завъртане на една рулетка, след което Доган и Пеевски отново контролират икономическите процеси, а само името на премиера е различно. Това е най-важното.

– Само икономическите процеси ли контролират? След вчера Ахмед Доган ли е големият печеливш за момента?

– Не, със сигурност не е. Големият печеливш е българската демократична общност. Защото постигна първо – разобличаване. Искам да подчертая, изключително благодарение на г-н Христо Иванов. Личните заслуги не трябва да се премълчават. Първо постигнахме разобличаване на нелегитимната връзка между властта и мафията, а на второ място, постигнахме една привидно малка, но всъщност много голяма, победа. И то е това, че държавните институции престанаха да отбраняват една публична държавна собственост от българските граждани. А една трета, може би най-голяма победа, е това, че изключително зловредната роля на българската Прокуратура беше публично разкрита и вече има един широк обществен консенсус, който включва българският Президент, че ние имаме нужда от радикална промяна в Прокуратурата. И това съвсем не се изчерпва с оставката на Иван Гешев. Още веднъж да кажа – оставките на Борисов и на Гешев са задължителни, за да може България да се изправи пред предизвикателствата си в момента, пред здравната криза, пред икономическата криза, пред преговорите за европейския възстановителен план и Зелената сделка. Ние не можем с това ръководство на държавата, което е с нулев кредит на доверие, на което всяка стъпка избива на зависимост и паника, ние не можем да се справим с тези задачи. Как може да се справим? Тук е необходима, след оставката на Бойко Борисов, една много сериозна национална стратегия. Необходимо е политическите сили, ако щете и днешните управляващи и днешната опозиция, бих извадил единствено ДПС от уравнението, защото неговата роля е вече доказано да поддържа зловредните механизми в държавата. Всички тези политици трябва да гарантират как националната експертна общност ще бъде въвлечена в процеса на възстановяване на държавата. Как хиляди български експерти на най-високо ниво в европейските институции, в европейския бизнес ще работят за възстановяването на българската икономика, ще бъдат гаранти, че парите за възстановяване няма да бъдат откраднати. Как ще се постигне консенсус по приоритетите на Зелената сделка, защото това са чувствителни процеси на промяна, които без консенсус няма да успеят. Ние трябва да имаме национално съгласие, за това какво правим през следващата една година и как привличаме всички най-кадърни българи, не политици, а експерти в това национално усилие. Ние сме изправени в един исторически момент от гледна точка на европейския план за възстановяване. Единственото, което е повече от сигурно, е че с това управление не може да се справим.

– Г-н Кънев, Бойко Ноев определи тълкувателното решение на Конституционния съд, относно имунитета на Президента като вододел. Ако имунитетът на президентската институция се потвърди, както всички уважавани юристи казват, нещата стават драстично различни. Според Бойко Ноев, това решение вече е взето. Според проф. Атанас Семов, обаче няма такова нещо, не е решено, няма насрочена дата на заседание, на което да бъде прието очакваното тълкувателно решение на Конституционния съд. Това ли е вододелът, според Вас? Възползвам се от Вашата юридическа експертиза.

– Първо, като практикуващ юрист, да кажа, че едно решение докато не е публикувано, не е взето. Да, може би има някаква информация, че се водят разговори. Може би някой докладчик е написал проект за решение. Но докато не го видим публикувано, ние не може да приемем, че е взето, било то в една или в друга посока. А второ, дали е вододелно – за всяко решение на Конституционния съд може да се каже, че е вододелно. Да, това е много важно, защото тук става дума дали Конституционния съд ще потвърди, както казахте, позицията на всеки авторитетен български юрист е, че президентската институция се ползва с имунитет. Аз няма нужда да видя въдещото решение на Конституционния съд, за да ви кажа, че г-н Гешев е предприел противоконституционни действия. Че г-н Гешев с опита си да атакува по този брутален начин президентската институция, който и да е Президентът, потъпка публично правовия ред в държавата и в голяма степен предизвика вълната от протести. Биха казал, волно или неволно г-н Гешев успя да свали г-н Борисов от власт преди изтичането на поредния му непълен мандат.

– А себе си ще свали ли от позицията, която заема? Това може би се питат част от протестиращите, които протестират и срещу неговите действия.

– В седмицата, в която беше избран Иван Гешев, аз направих изказване в Европейския парламент, в което предупредих, че този избор ще доведе до институционална криза в България. Очаквах първо тя да се разрази между Прокуратурата и Съда, но дори и аз не очаквах да бъде толкова всеобхватна. С поведението си, с потъпкването на основни правни принципи, с директното си политическо, вместо юридическо позициониране, Иван Гешев взриви българската политическа система. Преди всичко, взриви стабилността, на която г-н Борисов толкова много държеше, докато подкрепяше Гешев активно за Главен прокурор, най-вероятно заради безбройните си зависимости от кръга Доган-Пеевски.

В момента въпросът е ние като общество как да се измъкнем? Ние нямаме нужда да анализираме тази ситуация. Ние имаме нужда от изход от нея. Всеки българин знае и мащабите на корупцията в управлението, всеки видя и нелегитимното политическо позициониране на Прокуратурата. Всички виждаме и усещаме много болезнено и здравната и икономическата криза. Това е нещо, което не подминава нито едно българско семейство.

– Г-н Гешев казва, че се бори с олигархията и именно с част от тези проблеми. С корупцията и икономическата зависимост.

– Неговата работа не е да лепи етикети. Аз не искам да влизам в спор с един човек, чиято професия е да поддържа обвинения в съдебна зала, и чиито професионални качества, за съжаление, са далеч от висотата на изискванията към него. Когато хората скандират, че Гешев е позор, най-голямата ми болка е, че той е позор за Прокуратурата. Една държава не може без прокуратура. Ние имаме нужда от работеща прокуратура, а не от посмешище. Всички знаем в каква криза се намираме. Всеки български гражданин много болезнено в момента чувства нейните икономически и нейните здравни аспекти. Дали през страха за бъдещето, дали през болка, която изживяваме вече в ежедневието си лишения. Въпросът е по какъв начин българските политици могат да се съберат, отново казвам, след оставката на Борисов, това няма как да стане преди нея, и да насочат усилията си към това потенциала на българската нация, хора, които живеят в страната и в други европейски държави, заедно да начертаем един спасителен план за следващата една година. Защото ние се намираме в парадоксална ситуация. Ние имаме пари за спасяването на българската икономика, а нямаме воля да ги използваме.