Седмица преди насрочения в Европейския парламент дебат за върховенството на правото в България се обърнах към колегите си от ЕНП с призив да се ангажират със защитата на българските граждани.

Изправени сме пред безпрецедентна криза на правовата държава, особено след избора на новия Главен прокурор, и задълбочаваща се криза със свободата на медиите. Затова тази подкрепа е важна.

Цялото ми писмо:

Уважаеми г-н Туск,

Уважаеми колеги от групата на ЕНП,

Преди предстоящия пленарен дебат за върховенството на правото в България и продължавайки предишният ни разговор по темата, се обръщам към вас с още по-детайлна информация за политическата криза в България. Ще представя една по-различна гледна точка, тъй като на предишното ни заседание, за съжаление, не ми беше дадена думата.

Не бих ви занимавал с политическите и партийни детайли, нито ви бих губил времето с предизборната обстановка, в която тази криза се развива. От друга страна, с цел да предоставя пълна и полезна информация за ситуацията, трябва първо да отбележа някои полуистини и откровени лъжи, които бяха споделени по време на предишното ни заседание. Казвайки това, оценявам балансираното и стойностно изказване, което направи председателят на българската делегация, г-н Ковачев. Има обаче няколко много важни детайла, които е намирам за необходимо да споделя с вас:

Лъжа е, че протестите в София са доминирани от проруски, леви групи и радикално настроени индивиди. Точно обратното – огромно мнозинство, особено в последно време, практически всички протестиращи са проевропейско настроени, умерени хора и протестите са напълно мирни. Те успешно се разграничиха от радикалното малцинство на протестите и действията им, заклеймявайки ги публично. Всички агресивни инциденти, споменати от българските ми колеги, бяха изолирани случаи и в по никакъв начин не представляват общата идея на протеста. Към този момент на протестите се събират десетки хиляди българи, повечето от тях млади. Огромна част от тях не са политически обвързани. Останалите са с център-дясно и зелено-центристки възгледи. Основните сили, движещи протестите, са политическите акции на Христо Иванов – съпредседател и лидер на Демократична България. Той разкри тежки корупционни схеми и олигархични зависимости. Също така осветли връзките между настоящото правителство и олигархични бизнес кръгове, около ‚либералното‘ Движение за права и свободи (ДПС).

Отделно, Демократична България е политическата сила, участваща най-активно в протестите. Това е коалицията, която аз представлявам в групата на ЕНП. Коалицията е съставена от един дългогодишен член на ЕНП – Демократи за силна България, зелена партия – Зелено Движение, която е твърдо антикомунистическа, проевропейска и силно противопоставяща се на руското влияние в България, и антикорупционната партия Да, България, основана от г-н Христо Иванов след оставката му като, политически необвързан, министър на правосъдието в предишното ЕНП правителство в България. Коалицията ни е основана точно около решенията на Христо Иванов да се оттегли от правителството и това на Демократи за Силна България да свали своята подкрепа за г-н Борисов и ГЕРБ през 2015г. Действия, следствие на блокирането от страна на ГЕРБ на конституционната реформа на съдебната власт, заедно с ‚либералите‘ от ДПС. Демократична България е най-проевропейската политическа сила в родината ми, посветена пряко на основните принципи на конституционната демокрация. Често критикувана за русофобските си възгледи, които са видни и от моите гласувания в ЕП. Ето защо всяка твърдение, че протестът е воден от проруски сили е смешно и цинично.

Уважаеми г-н Туск,

Скъпи колеги,

Причината, поради която ви предоставям тази информация, е искането ми Вие да се ангажирате със защита на българските граждани. Те са изправени срещу безпрецедентна криза на правовата държава, особено след избора на новия Главен прокурор, задълбочаваща криза със свободата на медиите, поставила България на срамното за целия Съюз, 111-то място в ежегодния доклад на Репортери без граници.

Убеден съм, че повечето от вас са добре информирани за реалното състояние в България и повечето запазвате мълчание, поради политически причини. Все пак искам да обърна вниманието ви към част от позорните дела на Главния прокурор през последните няколко години. Вие решете дали сериозното ви ангажиране с кризата на правото в България би било действие срещу проевропейската ориентация на България:

  1. Дори преди избирането си, Главният прокурор публично отрече принципа на разделението на властите, определяйки го като обсесия на ‚десните екстремисти‘.
  2. След встъпването си в длъжност, Главният прокурор често използва материали от разследвания и подбрани части от доказателства по дела, за да ‚докаже‘ обвиненията си медийно, превръщайки правораздавателния процес в ПР кампания, срещу обвинени, неосъдени лица.
  3. Главният прокурор лепи етикети като ‚престъпници‘, ‚олигарси‘ и ‚корумпирани политици‘, остро нарушавайки презумпцията за невинност, в своите самохвални медийни кампании.
  4. Основното публично послание на Главният прокурор е заклеймяване на приватизацията в България, използвайки левичарски политически клишета и опетняване на реформисткия държавник (ЕНП, център-дясно), който трансформира икономиката и смени геостратегическата ориентация на България, проправяйки път към членството ѝ в ЕС.
  5. Списъкът с обвинителни актове на Главния прокурор срещу публични и политически лица е пълен практически главно с проевропейски и прозападни реформатори. Изкушен съм да споделя с вас част от тях:
  • Г-н Даниел Митов, твърд проевропеец, бивш Министър на външните работи в правителството на ГЕРБ/ЕНП, отявлен индивидуален член на ЕНП, заедно с неговия заместник, г-н Ангеличин. И двамата оправдани от всички съдебни инстанции. Въпреки това Прокуратурата обвини законодателството за липсата на присъда.
  • Г-н Николай Ненчев, център-дясно. Виден прозападен Министър на отбраната в правителството на ГЕРБ/ЕНП, оправдан на две съдебни инстанции с аргументите, че нито едно доказателство за извършено престъпление не е предоставено от Прокуратурата. Въпреки това Прокуратурата продължава да обжалва решението на съда.
  • Г-н Трайчо Трайков и г-н Симеон Дянков, реформаторски министри от първото правителство на ГЕРБ, оправдани на първа инстанция, заедно с проевропейския издател и бизнесмен, г-н Иво Прокопиев. Отново, Съдът твърди, че няма представени доказателства за извършено престъпление. Главният прокурор, коментира решението с думите: „Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси“.
  • Г-н Петър Москов, реформаторски министър от правителството на ГЕРБ/ЕНП. Все още няма произнесена присъда по неговото дело.

Още един крещящ пример, сред много други, е повдигнатото обвинение срещу Председателя на Българския фармацевтичен съюз, Професор Стоименова. Обвинена е само защото публично сподели притесненията си за недостига на лекарства, което е публичен европейски проблем, често повдиган, дори по-остро, от всички членове на ЕНП в Комисията по околна среда и обществено здраве на ЕП. Естествено Съдът не даде старт на делото, връщайки го на Прокуратурата за прецизиране на обвинението.

Предполагам, че всички тези център-дясно реформистки, проевропейски политици и публични личности с радост биха споделили пред ЕНП мнението си как Главният прокурор и неговата администрация работят за проевропейското развитие на страната. Още повече – структурата на Прокуратурата, с нейната неограничена, безотчетна власт и действията на Главния прокурор са характерни за режима на г-н Путин и оставят съмнение за влияние от страна на Кремъл.

На разположение съм за по-задълбочена дискусия по тази тема. Имайки предвид неудобната за ЕНП позиция в предстоящият дебат, бидейки отдаден последовател на европейската християндемокрация и лоялен член на ЕНП, считам за мой дълг да ви предупредя за плаващите пясъци, в които ЕНП ще навлезе пред очите на българските граждани и европейските данъкоплатци, ако остане сляпа за тази криза.

С уважение,
Радан Кънев