На 7 март, понеделник, Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП (ENVI) проведе дискусия със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, относно последиците от войната в Украйна върху политиките в областта на климата и за Европейския зелен договор.

Позицията на българския евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) е, че в условията на агресивна война, която Путин води срещу Украйна, Зелената сделка и пакетът FitFor55 трябва да бъдат сериозно преосмислени и изменени, в посока:

– Основният приоритет на ЕС трябва да бъде пълна енергийна независимост от Русия и сигурност на доставките, в т.ч. временно запазване/възобновяване на производството от въглища, собствени газови източници и запазване на ядрената енергетика с необходими мерки за независимост от руски доставки на гориво;

– Запазване и засилване на целите на Зелената сделка за енергийна ефективност, развитие на ВЕИ, разработване на алтернативни горива;

– Спиране на увеличаването на обхвата на въглеродните квоти и на намаляването на свободните квоти, което би увеличило допълнително енергийните сметки. Те и сега са твърде високи, заради агресията на Путин. Високите цени на енергията и инфлацията дават достатъчно мотивация за търсене на алтернативни технологии (което е целта на ETS) и пълнят бюджета през ДДС и акцизи.

Друг важен приоритет е свързаността между всички енергийни мрежи в Европа (електрически, газови) за поддържане на доставките. Важно е Енергийният съюз да бъде „съживен“ и да се направят стъпки за присъединяване на Обединеното кралство и Норвегия към него.

Пред еврокомисар Тимерманс Радан Кънев заяви:

„Няма никакво съмнение, че трябва да се противопоставим на агресора в Украйна. Единодушни сме, че главният ни приоритет ще бъде енергийната независимост и сигурност.
Щастлив съм, че сме единодушни за засилване на ВЕИ, енергийната ефективност и разработването на алтернативни горива.
Но един важен въпрос седи отворен: Защо да увеличаваме обхвата на въглеводородните квоти в тази ситуация?
Те служат за контролирано увеличение на цените, за да има мотивация за търсене на алтернативни технологии.
И в момента цените са ужасно високи. Защо да ги увеличаваме допълнително?
Още повече – във военно време алуминият и стоманата са нужни.
Механизмът за корекция на въглеродните емисии на границите създава риск от напрежение с нашите партньори при изолирането на Русия.
Допълнителното увеличение на цените на жилищата и транспорта, във времена на рекордна инфлация, нямат нищо общо със здравия разум.
В заключение – голяма част от Зелената сделка е дори по-релевантна сега, отколкото беше вчера. Но другата част просто е безсмислена.“