fbpx
Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Заповядайте на 8-ми юни от 9.30 часа в „Дома на Европа“ на конференция „Медии и демокрация: Предизвикателства и решения в законодателството на Европейския Съюз“! 

През септември 2022 година, Европейската Комисия представи предложение за нов Европейски законодателен акт за свобода на медиите. Предложеният регламент има за цел да укрепи правата на журналистите и да гарантира свободата на медиите в ЕС, включително и в България. Ако бъде приет, регламентът може да помогне за създаването на по-здрава и независима медийна среда в България, която ще предостави на гражданите достъп до надеждна и балансирана информация. 

Освен това, България има сериозни проблеми с дезинформацията, които влияят негативно на демокрацията и правовата държава. Дезинформацията подкопава доверието на обществото в институциите и влияе върху възможността на гражданите да вземат информирани решения за политически, социални и икономически въпроси. 

Организирана от катедра „Международно право и международни отношения“ на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Радан Кънев, член на Европейския парламент, в партньорство с „Асоциация на европейските журналисти в България“, конференцията ще има два дискусионни панела: 

Панел 1 “Ролята на Европейския законодателен акт за свобода на медиите за подобряване на медийната среда в България”

Панел 2 “Дезинформация: ролята на свободните медии в защита на демокрацията от скрито чуждестранно влияние” 

В конференцията ще се включат водещи европейски и български експерти в областта на медиите и законодателството, представители на европейските и българските институции, както и журналисти. Събитието е отворено за публиката и е предназначено за всички, които са заинтересовани от темите на медиите, демокрацията и законодателството в Европейския съюз. Ще бъде предоставена възможност за задаване на въпроси и дискусия с участниците в конференцията.

Предварителна регистрация е задължителна! 

Регистрирайте се тук.