Борисов винаги в кризисни ситуации е работил интуитивно, директно в своя полза. Когато се е оттеглял е било защото е преценявал, че това е добрият момент за него да отиде на избори, а когато не го е правил, е защото вижда, че ще ги загуби.

Очевидно е, че него го е страх, че първо – много тежко ще загуби предсрочни избори, и второ – твърде много скандални далавери на властта не са заметени и могат много бързо да бъдат разкрити от едно служебно правителство.

Реално той има още няколко часа или дни, в които може да се покаже като държавник на раздяла с българските граждани. С оттеглянето си, а и с известен натиск върху партията си, да помогне ние заедно като политици, но най-вече като общество, да павираме един успешен път напред. Ние сме изправени на ръба на много тежък икономически колапс, да не използвам тежка дума като ‚катастрофа‘. В момента на масата е най-големият финансов пакет в българската история. Как да тръгне сегашното правителство да разпределя десетки милиарди? Че то няма доверие да похарчи 5 лева, това е видимо. Ако бъдат усвоени, т.е. откраднати както по сегашния начин, това ще предизвика два взрива едновременно. Един в българското общество и един в европейските партньори.

Видя се, че има европейска реакция. Идната седмица, на 10-ти септември, предстои публично изслушване в Комисията по граждански свободи и правосъдие на Европейския парламент. И в непосредствено бъдеще, може би още в средата на септември, предстои пленарен дебат за кризата в България, който е предизвикан от мое питане до Европейската комисия и 55 подписа на европейски депутати, които събрахме заедно с колегата Елена Йончева.

Всеки ден, в който сегашното правителство удържа властта, има огромна цена. Всеки ден, в който се отлага оставката и следващите разумни стъпки на национална консолидация, е ден, който ни тласка към зимна икономическа катастрофа. Неслучайно припомних пожара на Партийния дом преди 30 години. Тогава с цялата тази провокация, с тази ченгеджийска операция, Луканов успя да запази властта си за още 5-6 месеца. Тези 5-6 месеца доведоха до Лукановата зима, която мнозина помнят.

В момента мизерните резерви на българската държава се хвърлят буквално по Фейсбук от Премиера с цел да се успокоят отделни групи от обществото и да се притъпи техния гняв. Защото гневът е в цялото общество и опитите със залъци хляб да бъдат запушвани устите на отделни групи хора за броени дни ще доведат до едно много опасно опразване на хазната.