Правителството трябва да признае провала на политиката си в околната среда. Оставката на екоминистъра Нено Димов трябва да се приеме по политически, а не по криминални причини. Това коментира в ефира на Дарик евродепутатът Радан Кънев. В предаването „Реактивно“ той съобщи, че очаква дебат по въпроса с водната криза в Перник след като той и група евродепутати сезираха Европейската комисия за проблема.

В понеделник група евродепутати, сред които единственият българин е Радан Кънев, поискаха обяснение от Европейската комисия дали е готова да предприеме пълен преглед на ситуацията в Перник, дали може да гарантира правилното разходване на европейски средства и готова ли е да сезира европейската прокуратура, ако се установят нарушения във връзка с водната криза там.

„Тази показност в дейността на прокуратурата, този показен акцент на правораздаването са грозни и вредни за правосъдието“, коментира Радан Кънев по повод задържането на Нено Димов вчера и акцията на прокуратурата в МОСВ и в Перник.

По думите му има много основание да се търси отговорност в МОСВ, но съдът ще реши кой точно и каква вина има след края на съдебното производство.

Евродепутатът обаче подчерта, че е несъмнен и много тежък политическият провал на кабинета в областта на политиката на околната среда, която е най-важна в момента в европейски мащаб.

„Има провал в управлението на водите, провал в управлението на отпадъците, провал в мерките за чистота на въздуха в повечето големи градове. Имаме преди всичко друго един много тежък провал в подготовката на България за европейските климатични политики – за т.нар. зелена сделка“, коментира Радан Кънев.

Той заяви, че България е най-неподготвената държава да посрещне новите европейски климатични политики и това поставя огромни рискове пред енергетиката и индустрията ни.

 

Още за важните въпроси в сферата на околната среда, в сферата на енергетиката, за управлението и за гражданската активност 23 години след събитията на 10 януари пред българския парламент може да видите във видеото: