Икономическите мерки, предприети от управляващите в България, се случиха много бавно, в малка дълбочина и с много малък обхват. Така евродепутатът и заместник-председател на „Демократична България” Радан Кънев коментира в ефира на радио „Добруджа” действията на правителството, които трябва да подкрепят българския бизнес. Сред основните пропуски, които Радан Кънев отчита, е липсата на
данъчно-осигурителна ваканция, както е направено в редица европейски страни.

„От повече от месец апелирам за това, дал съм безброй положителните примери от всички европейски държави, предоставил съм препоръки от Европейския парламент и Европейската комисия, но отсреща се сблъскваме с глухота на управляващите. Такава данъчно-осигурителна ваканция би дала свобода и независимост на засегнатия бизнес – да се справи с проблемите, да се адаптира в новата обстановка, да потърси кредитиране. А какво се получава в момента: държавата казва „плати си всички дългове, а след това заповядай на опашката при нас за помощи”. По този начин се създават зависимости, тогава тя подчинява този бизнес. И точно тази порочна логика е в основата на едно грешно управление”, категоричен е евродепутатът.

Той посочи, че всички икономически мерки, с които управляващите се хвалят, всъщност са финансирани от Европейски фондове. Българският държавен бюджет все още не е внесъл нищо в икономическата борба с кризата.

Според Кънев, мярката 60/40 е ефективна, но за едрия бизнес и за бизнеса, който е слабо засегнат от кризата. Евродепутатът е изчислил, че средният принос на държавата по тази мярка е под 1000 лева на месец за 130 хил. души. За месец това са 130 млн. лева, а за два месеца са 260 милиона лева. „По бюджет са отделени милиард и половина лева за тази мярка. Десет процента от тях са използвани. Успешна ли е – очевидно не е. Още нещо важно – остава милиард, който не е използван за тази мярка и трябва да отиде за други мерки, които са насочени към малкия бизнес”, посочи Радан Кънев.

 

Цялото интервю пред ИА Добруджа чуйте тук.