Мониторинговият доклад на Европейската комисия (ЕК) дава ясен знак, че ако в България не продължат промените и „ако не се спре с антиреформите в сферата на правосъдието“ ще ни очаква още по – негативен доклад. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора евродепутатът от „Демократична България“/ЕНП Радан Кънев. Изявлението на Брюксел от вчера показва, че мониторингът, въведен при влизането на България в ЕС преди почти 13 години, продължава да действа. В рамките на този механизъм Комисията наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията у нас, както и неуспехите в икономиката, подчерта Кънев.

Повече от видимо е, че България има значителни проблеми в общуването с ЕК. „Новият състав с Урсула фон дер Лайен има съвсем друго отношение лично към българския премиер и към българското правителство – и то не е добро“.

Българското правителство се противопоставя и отказва да влезе в преговори за преки помощи и инвестиции за общините, бизнеса и обществото в рамките на европейската „Зелена сделка“, смята Радан Кънев. Той предупреди, че сме изправени пред риска да не извлечем никакви спасителни стимули, като подчерта че финансирането ще става на конкурентен принцип. „Ако преди 2 години звучеше като утопия, то днес парите са на масата“, изтъкна той, визирайки като пример Словакия, Гърция, Румъния и Чехия, които вече се борят за своя дял от бъдещия инвестиционен пакет. За разлика от посочените държави, България отказва да участва в това състезание.

„Това е борба за инвестиции, борба за пазари, борба за развиване на нови, модерни и екологични производства. Никой не гарантира на България, че ще спечели тази конкуренция“, предупреди Радан Кънев.

Той вярва, че Стара Загора може да остане водещият регион на родната енергетика и след прехода. „Зелената сделка“ е ресурсът, с който това е постижимо, въпреки че местната и изпълнителната власт не проявяват активност по пътя към трансформация и постигане на европейските цели към нисковъглеродна икономика.

 

Цялото интервю в БНР Стара Загора.